IT Storm: 5 tvrtki, 150 stručnjaka, 150 milijuna kuna prihoda

Bez autora
Sep 29 2011

Pet hrvatskih IT tvrtki – Storm Computers, Supra net, Optima OSN inženjering, O2 i Proaxis – ujedinilo je prodaju i marketing u novu tvrtku te tako stvorilo jedan od pet najvećih sistemskih integratora u Hrvatskoj. Nova tvrtka Storm grupa po konsolidiranim prihodima svojih članica lani je imala prihod od 150 milijuna kuna, a posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Predsjednik uprave Storm grupe Vladimir Olujić istaknuo je kako žele biti vodeći sistemski integrator u Hrvatskoj. Najveći je sistemski integrator King ICT, čiji je lanjski prihod bio 458,5 milijuna kuna. Drugi je Combis, koji je lani kupio Hrvatski telekom, s prihodom od 349,3 milijuna kuna. Slijedi IBM Hrvatska sa 224,2 milijuna kuna, a odmah iza njega, na četvrtom mjestu po veličini, nalazi se Storm grupa. Iako hrvatsko IT tržište zbog recesije pada već treću godinu za redom te iako su slični projekti udruživanja IT tvrtki poput Atenta i Beam-ICT-a propali, čelnik Storm grupe Olujić smatra da prostora za rast još ima.

IT Storm: 5 tvrtki, 150 stručnjaka, 150 milijuna kuna prihodaPet hrvatskih IT tvrtki – Storm Computers, Supra net, Optima OSN inženjering, O2 i Proaxis – ujedinilo je prodaju i marketing u novu tvrtku te tako stvorilo jedan od pet najvećih sistemskih integratora u Hrvatskoj.

Ima prostora za rast

Nova tvrtka Storm grupa po konsolidiranim prihodima svojih članica lani je imala prihod od 150 milijuna kuna, a posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Predsjednik uprave Storm grupe Vladimir Olujić istaknuo je kako žele biti vodeći sistemski integrator u Hrvatskoj.

Prema podacima portala Poslovna.hr, najveći je sistemski integrator King ICT, čiji je lanjski prihod bio 458,5 milijuna kuna. Drugi je Combis, koji je lani kupio Hrvatski telekom, s prihodom od 349,3 milijuna kuna. Slijedi IBM Hrvatska sa 224,2 milijuna kuna, a odmah iza njega, na četvrtom mjestu po veličini, nalazi se Storm grupa.

Iako hrvatsko IT tržište zbog recesije pada već treću godinu za redom te iako su slični projekti udruživanja IT tvrtki poput Atenta i Beam-ICT-a propali, čelnik Storm grupe Olujić smatra da prostora za rast još ima.

– Hrvatsko je tržište malo, ali mi ovdje želimo osvojiti veći udjel na tržištu tako što ćemo spojiti komplementarne usluge te ponuditi inovativna rješenja u medijskoj, prehrambenoj, hotelskoj i financijskoj industriji te državnom sektoru – ističe Olujić. Dodaje da taj proces još nisu dovršili, već da razmišljaju o proširenju svoje ponude uslugama hostinga i računalstva u oblacima kako bi ujedinili servise i ponudili svoja rješenja u obliku softvera kao usluge.

– Trenutačno razmatramo hoćemo li ići u akvizicije takvih tvrtki ili ćemo nadograditi vlastite kompetencije u tom području – kaže Olujić.

Storm grupa operativno je počela s radom u rujnu. Potkraj prošle godine formalno su je osnovale tvrtke Storm Computers, koja je specijalizirana za sistemsku integraciju, Supra net, specijalizirana za umrežavanje, i Optima OSN inženjering, regionalno jak ponuditelj rješenja za hotelsku industriju.

Širenje na Dubai

Prema podacima iz sudskog registra, te su se tri tvrtke međusobno i vlasnički povezale. No, Vladimir Olujić dodaje da to nije isključivi način suradnje, pa im se tako nedavno priključila tvrtka Elektris, s kojim nemaju vlasničkih veza.

Damir Šiprelja, član uprave Storm grupe, kaže da su im planovi mnogo širi od regije. Nedavno je Storm grupa pronašla partnersku tvrtku u Dubaiju s kojom se planira proširiti u tu regiju.

Storm grupa zapošljava 150 stručnjaka. U prvoj polovici godine prihod joj je skočio 47%, na 78 milijuna kuna. Do kraja godine očekuju 10 posto rasta. Nude usluge sistemske integracije, imaju širok portfelj u hotelijerstvu, gdje su radili IT za Falkensteiner Iaderu. U prvoj fazi u Storm grupi spojit će marketing i prodaju, a zatim financije i ljudske resurse te sve ostale odjele. Za dva tjedna imat će ured u Dubaiju, gdje su našli partnera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik